Actueel

Den Otter Van Vliet: ‘Het is belangrijk om ook naar de mens achter het bedrijf te kijken’

Den Otter Van Vliet: ‘Het is belangrijk om ook naar de mens achter het bedrijf te kijken’

In het derde deel van deze interviewreeks met de makelaars gaan we in gesprek met William den Otter en Sascha van Vliet. William heeft de afgelopen jaren veel ondernemers begeleid bij de aan- of verkoop van hun recreatiebedrijf en de waarde vastgesteld van recreatiebedrijven. Sascha helpt al meer dan 20 jaar mensen vooruit in hun loopbaan. Samen vormen zij Den Otter Van Vliet en zijn ze gespecialiseerd in het begeleiden bij verkoop of overdracht binnen (familie)bedrijven. Ze zijn een van de vier makelaars achter Leisure Makelaars Nederland. Samen geven zij hun visie op de recreatiemarkt.

Het begin van Den Otter Van Vliet

Al 25 jaar helpen Den Otter Van Vliet recreatieondernemers, organisaties en haar medewerkers met de verkoop, taxaties en persoonlijke vraagstukken. Maar hoe is Den Otter Van Vliet begonnen? “Vanuit mijn hbo-studie makelaardij en onroerend goed deed ik een afstudeeropdracht bij een makelaar gespecialiseerd in de recreatiemarkt. Zo ben ik in de makelaardijwereld gekomen. Daar kwam ik erachter dat ik de recreatiemakelaardij interessanter vond dan de ‘gewone’ makelaardij. Gedurende mijn loopbaan heb ik gemerkt dat ik het erg leuk vindt om mij met de meest uiteenlopende ondernemersvragen bezig te houden en met ondernemers van familiebedrijven te sparren”, aldus William.

“Sascha is altijd geïnteresseerd geweest in de ontwikkelingen en onderlinge dynamieken die spelen bij mensen en hun werk. Zij helpt als coach al meer dan 20 jaar mensen vooruit in hun werksituatie. Samen kwamen we erachter dat er in ons werk veel raakvlakken zijn. Bij de overname van een familiebedrijf hoort ook een stuk begeleiding op emotioneel en persoonlijk vlak. Sinds 2019 hebben wij onze krachten gebundeld en ons hierin gespecialiseerd. Sindsdien helpen we ondernemers met hun bedrijfsoverdracht op financieel én emotioneel gebied. Hierdoor verliezen we de mens achter het bedrijf niet uit het oog.”

Combinatie van het zakelijke met het persoonlijke

We merkten dat er behoefte is aan coaching. Sommige overdrachten zijn complex en daar komen veel zaken bij kijken. Sommige ondernemers weten van nature heel goed hoe ze een recreatiepark moet draaien, maar kunnen hun skills in bijvoorbeeld het ondernemer- of leiderschap nog ontwikkelen. We willen mensen graag verder helpen met hun toekomstplannen. We zien bijvoorbeeld bij een familieoverdracht dat er veel loyaliteit vanuit de kinderen is om het familiebedrijf voort te zetten. Maar zijn ze ook bezig met hun eigen wensen of dromen? Het is belangrijk om alles te bespreken en het vanaf meerdere kanten te bekijken”, aldus Sascha.

Opvallende ontwikkelingen in de recreatiemarkt

“Wat nu in de recreatiemarkt speelt is dat er een aantal grote concerns uit het buitenland zijn die de Nederlandse markt betreden. Zij nemen de grotere bedrijven over en investeren daarnaast veel in luxe. Daarnaast zie je aan de andere kant steeds minder een echte ‘eenheidsworst’. Ondernemers zijn zich steeds meer bewust dat ze iets moeten bieden wat onderscheidend is. Dit kan op heel veel vlakken; van persoonlijke aandacht, beleving tot een heel nieuw product. Gasten moeten het gevoel hebben dat ze een unieke vakantie hebben. Aan de andere kant zie je dat er ook behoefte blijft aan een gestandaardiseerd concept. Dit is wat grotere bedrijven vaak bieden. Alle parken hebben dan een vergelijkbare beleving alleen je zit in een ander omgeving. De toerist in de recreatiemarkt is heel divers. Het is lastig om mensen echt in één hokje te plaatsen”, stelt William.

De recreatiemarkt over een paar jaar

“Ik verwacht dat het koopgedrag hetzelfde blijft. Je merkte dat het in de periode van de economische crisis tot 2015 rustiger was dan nu. Corona heeft daarin alleen maar een positief effect gehad, want het is momenteel heel druk. Bijzonder dat men verwachtte dat de markt door corona lastiger zou worden. Het tegenovergestelde is gebleken. Als ik naar ons bedrijf kijk, verwacht ik dat er altijd behoefte blijft aan begeleiding van ondernemers die een bedrijf overdragen of overnemen. Het blijft een complex proces, waarbij er altijd behoefte blijft aan een onafhankelijke derde persoon.”

Leisure Makelaars Nederland is uw recreatiemakelaar

Op zoek naar een geschikte recreatiemakelaar voor uw recreatievastgoed? Door de jarenlange ervaring van onze makelaars in het vak én de recreatieve sector zijn wij de geschikte partner. Meer informatie over ons als recreatiemakelaar? Onze adviseurs staan voor u klaar. Neem gerust contact met ons op. 

Terug naar het overzicht

Een afspraak maken?