Bedrijfsoverdracht

U gaat uw recreatiebedrijf overdragen, bijvoorbeeld aan de volgende generatie. Een bedrijfsoverdracht is een mooi moment: het bedrijf waar u uw ziel en zaligheid in heeft gestopt, wordt voortgezet binnen de familie. Maar het is óók een zakelijke transactie, waarbij grote financiële belangen spelen. Dat levert een spanningsveld op. Om dat in goede banen te leiden, kunt u rekenen op de specialisten van Leisure Makelaars Nederland.

Wat komt er kijken bij een bedrijfsoverdracht?

Familiebedrijven zijn vaak generaties lang opgebouwd, en als opvolgers het stokje overnemen is dat altijd een spannend moment. In tegenstelling tot een ‘reguliere’ verkoop zit u met familie aan tafel. Er zijn praktische zaken om over na te denken, zoals:

  • Zijn er aanpassingen nodig in de structuur van het bedrijf of in de verdeling van de aandelen?
  • Hoe is de financiering geregeld? Wat komt er uit de taxatie van de onderneming?
  • Willen de opvolgers op dezelfde voet verder, of hebben zij andere plannen? En kan dat dan met de huidige vergunningen?

En dan zijn er juist bij een familiebedrijf ook nog emotionele aspecten om rekening mee te houden. Bijvoorbeeld deze vragen:

  • Krijgen de opvolgers dezelfde functie? Of komen zij juist beter uit de verf in een functie die vooral over de praktische of juist de strategische kant van de zaak gaat?
  • Blijft de vorige eigenaar betrokken bij het bedrijf, en op welke manier dan?
  • Komen alle kinderen in de zaak? En zo niet, krijgen de kinderen die dat niet doen een compensatie?

Bedrijfsoverdracht waar u tevreden op terugkijkt

Een succesvolle bedrijfsoverdracht vraagt een zakelijke kijk op de onderneming. Tegelijkertijd moet er ruimte zijn voor de emoties die erbij komen kijken, want familie ligt je na aan het hart. Uiteindelijk moet er een totaalplaatje uit rollen waar alle betrokkenen tevreden over zijn. Over de afloop van de overdracht, maar ook over het hele proces.

Succesvolle bedrijfsoverdracht met een coach

Om de overdracht succesvol te laten verlopen helpt het erg als er iemand bij zit die het klappen van de zweep kent en ‘van buiten’ naar de onderneming en de familie kijkt. Een professionele buitenstaander als het ware, die u begeleidt bij het proces. Die vindt u bij Leisure Makelaars Nederland. Naast de financiële kant van de bedrijfsoverdracht helpen we u namelijk ook met de persoonlijke kant. Dankzij hulp van een gecertificeerde mediator en coaching komen mogelijke hobbels of onuitgesproken frustraties aan het licht en worden die besproken. Zodat uw familie harmonieus verder kan ondernemen.

Een afspraak maken?