Actueel

Kruidenier Recreatie Bedrijfsmakelaardij: ‘Een woning koop je op emotie, recreatievastgoed is een rationele afweging’

Kruidenier Recreatie Bedrijfsmakelaardij: ‘Een woning koop je op emotie, recreatievastgoed is een rationele afweging’

In het tweede deel van deze interviewreeks met de makelaars gaan we in gesprek met Henk-Jan Kruidenier van Kruidenier Recreatie Bedrijfsmakelaardij. Hij is een van de vier drijvende krachten achter Leisure Makelaars Nederland. Met een achtergrond in het bankwezen en detailhandel heeft hij veel expertise in huis die in de bedrijfsmakelaardij goed van pas komt. Tezamen met zijn passie voor de buitenlucht, bestiert hij sinds 2006 de recreatiebranche. Een sector die volop aan het veranderen is. Als specialist op het gebied van Leisure geeft Henk-Jan graag zijn visie op de toekomst van deze nichemarkt.

Een vak met veel afwisseling

Na jarenlang werkzaam te zijn in het bankwezen en de verzekeringswereld, kreeg Henk-Jan Kruidenier de kans om zijn vleugels verder uit te slaan. Waarom koos hij voor de recreatiebedrijfsmakelaardij? “Via de reguliere makelaardij kreeg ik de kans om in de recreatiebedrijfsmakelaardij te beginnen. Een van de beste keuzes uit mijn carrière. Een buitengewone specialisatie in de vastgoedsector bovendien. Ik ben een buitenmens en ben graag op pad. Door actief te zijn in een nichemarkt kom je door heel Nederland. Daarnaast kom ik vaak op locaties waar mensen hun vakantie vieren, dit brengt je op de meest unieke plekken. Het vak is doelgericht en er is ontzettend veel afwisseling. De ene keer heb je een traject in de makelaardij en de andere keer een taxatie. Het ene duurt langer dan het ander en de variatie maakt leuk. Het één kan niet zonder het ander”, aldus Henk-Jan.

Recreatiemarkt oververhit?

De woningmarkt was tot voor kort oververhit. Spelen deze ontwikkelingen ook op het gebied van recreatievastgoed of zijn daar andere ontwikkelingen die de boventoon voeren? “Natuurlijk heeft het invloed op elkaar, al zie je wel dat de woningmarkt anders is. Een woning koop je grotendeels op emotie, je wilt een fijne woonplek waar je je thuis voelt. In de recreatiemarkt is dit meer een rationele afweging omdat hier verschillende financiële zaken bij komen kijken. De kosten om vermogen aan te houden maken dat ook in de zakelijke markt betere prijzen worden gerealiseerd. Daarnaast is er een lange tijd sprake geweest van een lage rente. Deze combinatie van factoren maakt wel dat ik dit nog nooit zo heb meegemaakt. Er zijn bij mijn weten niet zoveel bedrijven van eigenaar gewisseld als in de afgelopen drie jaar. “Bedrijven zijn zich ervan bewust dat ze hun geld beter kunnen investeren dan op de bank houden”, stelt Henk-Jan.

Zijn er nog andere ontwikkelingen die de laatste jaren naar voren zijn gekomen?
“Je ziet dat er nieuwe toetreders op de markt zijn. Er zijn veel buitenlandse partijen die interesse tonen in de Nederlandse markt. Nederland is een interessant land op recreatiegebied en wordt steeds populairder. Daarnaast zien we dat veel bestaande parken worden vernieuwd en gerenoveerd. Dit soort nieuwkomers zijn in staat kapitaal in te brengen. Door grootschalig te investeren komen andere verdienmodellen tot stand. Campings transformeren hierdoor tot moderne vakantieparken. Voor de markt is dit alleen maar goed, zo blijft de zaak in beweging. Daarnaast waren er heel wat accommodaties aan vernieuwing toe. Het is goed dat de recreatiemarkt in beweging blijft.

Anderzijds maakt deze ontwikkeling dat de verkoper soms snel tot een verkoopbeslissing komt. Juist aan de kant van verkoper is er wel degelijk de emotie van verkoop van een familiebedrijf dat in jaren en soms generaties is opgebouwd. Dit proces vraagt om voorbereiding en begeleiding. Ook in de fiscale afwikkeling zijn er diverse keuzemogelijkheden die vragen om goede begeleiding en tijdige voorbereiding. Juist in deze sector is de makelaar een belangrijke sparringpartner naast de andere adviseurs. De juiste prijs wordt niet alleen bepaald door de uitkomst van een onderhandeling.”

Ruimtebeslag verblijfsrecreatie

“Een ontwikkeling waar we de komende jaren rekening mee houden is het ruimtebeslag voor verblijfsrecreatie. De vraag naar goede, nieuwe locaties voor recreatieparken wordt steeds lastiger. We hebben in Nederland te maken met een tekort aan woningen, de natuur heeft ruimte nodig én de recreatiemarkt wil groeien. Er zijn genoeg bestaande bedrijven en/of locaties waar ruimte is op een recreatiepark te starten, maar echt nieuwe locaties zullen steeds lastiger worden. Wel wordt Nederland toeristisch alleen maar aantrekkelijker, ik zie de toekomst wat dat betreft positief in.”

Leisure Makelaars Nederland is uw recreatiemakelaar

Op zoek naar een geschikte recreatiemakelaar voor uw recreatievastgoed? Door de jarenlange ervaring van onze makelaars in het vak én de recreatieve sector zijn wij de geschikte partner. Meer informatie over ons als recreatiemakelaar? Onze adviseurs staan voor u klaar. Neem gerust contact met ons op.

Terug naar het overzicht

Een afspraak maken?