Actueel

Ontwikkelingen in het recreatievastgoed

Ontwikkelingen in het recreatievastgoed

Door de vele vakanties in eigen land is de markt van recreatievastgoed in Nederland erg veranderd. De verre, tropische landen zijn ingeruild door plaatselijke campings of recreatieparken. Wij nemen je mee in de ontwikkelingen in het recreatievastgoed.

Stijging in verkochte recreatiewoningen

Het aantal verkochte recreatiewoningen is in 2019 met 15 procent gestegen ten opzichte van 2018. Een flinke stijging van ruim 4300 recreatiewoningen. Deze stijging heeft – mede door de corona pandemie – afgelopen jaar doorgezet. Daarnaast is ook de lage rentestand een factor waardoor de vraag naar recreatiewoningen groot is. Veel Nederlanders zijn via deze manier op zoek gegaan naar een recreatievastgoed als alternatief beleggingsmogelijkheid. Het is namelijk een relatief veilige belegging.

Ontwikkelingen vierkantemeterprijs recreatievastgoed

Er zijn ontwikkelingen in het recreatievastgoed wat betreft de gemiddelde vierkantemeterprijs. De gemiddelde vierkantemeterprijs steeg in het jaar 2018 -2019 het snelst op de Waddeneilanden en in Zeeland. Maar er zijn ook dalingen te zien, zo daalde de gemiddelde vierkantemeterprijs in de Achterhoek en Drenthe.

Transactie ontwikkelingen voor het recreatievastgoed

In het jaar 2020 was de gemiddelde aankoopprijs van een recreatiewoning €153.000. De gemiddelde vraagprijs van een recreatiewoning was €200.000. In de provincies Brabant en Drenthe werden gemiddeld de laagste verkoopprijzen gehanteerd. Daarentegen wordt er verwacht dat in Brabant de komende jaren de vraagprijs zal toenemen, omdat daar momenteel bijna geen recreatievastgoed wordt gebouwd. De kustgebieden kennen nog steeds de hoogste gemiddelde prijs.

Trends in het recreatievastgoed

Niet alle gebieden in Nederland ondergaan de stijgende vraag. De regio’s met de grootste prijsstijgingen zijn allemaal gelegen in een waterrijke omgeving, maar ook op locaties vlakbij steden, waar beleving centraal staat. Tegenwoordig stellen de huurders en kopers hogere kwaliteitseisen aan recreatievastgoed, met name in het afwerkingsniveau en de voorzieningen die aanwezig zijn. Daarnaast is een grote stijging te zien in de vraag naar luxe, comfort en de uniciteit van het object.

De juiste prijs voor een recreatiebedrijf

De hoeveelheid verkocht recreatievastgoed in Nederland is flink toegenomen, hierdoor gaat het aanbod dalen. Betaal niet teveel voor uw recreatievastgoed én bespaar geld op de aankoopprijs, schakel daarom een aankoopmakelaar in. Ook interesse in een recreatiebedrijf? Onze adviseurs staan voor u klaar. Neem gerust contact met ons op. Benieuwd naar ons aanbod? Bekijk ons actuele aanbod recreatiebedrijven.

Terug naar het overzicht

Een afspraak maken?