Actueel

Bedrijfsmakelaar in watersportbedrijven Bernd Kamp van Muller Makelaardij: ‘Het blijft mensenwerk’

Bedrijfsmakelaar in watersportbedrijven Bernd Kamp van Muller Makelaardij: ‘Het blijft mensenwerk’

In gesprek met Bernd Kamp van Muller Makelaardij in Sneek, één van de vier drijvende krachten achter Leisure Makelaars Nederland. Bernd is al jaren actief in de watersport én makelaardij. Als fervent watersportliefhebber, voormalig zeilschooleigenaar en woningmakelaar. Sinds 2005 combineert hij deze passies en ervaring tot bedrijfsmakelaar in de watersportsector. Een complexe markt en volop in beweging. In deze interviewreeks delen de vier vastgoedmakelaars hun visie op het vak en de ontwikkelingen voor de komende jaren.

Hoe het begon

Al vanaf jongs af aan is Bernd gebeten door de watersport. Veelvuldig trok hij erop uit met zijn zeilbootje om de waterrijke landschappen te ontdekken. De Hollandse en Friese wateren kennen voor hem dan ook geen geheimen. In 1996 kocht hij samen met zijn vrouw een zeilschool in Friesland, waar zij jarenlang vele zeilkampen organiseerden. Toch besloot Bernd in 2001 zijn carrière over een andere boeg te gooien. Hij verkocht de zeilschool en werd woningmakelaar. Zijn passie en liefde voor makelaardij smaakte echter naar meer. In 2005 ruilde hij de woningen om voor watersportgebonden onroerend goed. Met watersportondernemers om tafel, netwerken en adviseren over bedrijfsoverdrachten. Het vak waar zijn passie voor makelaardij en watersport samenkomen!

Opvallende ontwikkelingen in de watersportmakelaardij

“Kennis van de lokale en landelijke markt is noodzakelijk. Het gaat de afgelopen jaren dusdanig voor de wind, dat we inmiddels spreken van een schaarste. Er is een goede vraag en relatief weinig aanbod, wat ook logisch is na afgelopen jaren. De pandemie betekende veel recreëren in eigen land en daar plukten watersportondernemers de vruchten van. De bedrijven draaien mooie cijfers. De jachthavens liggen weer vol, bedrijven voor bootonderhoud hebben het druk en verhuurbedrijven beleven goede tijden”, aldus Bernd.

De veranderende rol van de makelaar

Om aan te blijven sluiten bij de wensen van potentiële kopers en verkopers, is het van belang om mee te gaan met de tijd. Het zijn niet alleen stenen die men koopt, er zit een heel verhaal achter. Zowel praktisch, als emotioneel. In zo’n situatie helpt het erg als er iemand – letterlijk en figuurlijk - ‘van buiten’ naar de onderneming kijkt. Zorg dat het onderhoud op niveau is en de exploitatie op peil. Kopers zijn steeds kritischer en hebben door de digitale ontwikkelingen steeds meer kennis van zaken, ook van dingen die men zelden doet.

De aan- of verkoop van een watersportonderneming is een impactvolle beslissing met vele stappen, waarbij kennis nodig is. Daarmee verandert de rol van mij als makelaar. Tal van aspecten van het makelaarsvak worden geautomatiseerd en geïntensiveerd. Algoritmes en big data zijn daardoor voor ons erg belangrijk en waardevol om het aanbod zo goed mogelijk op elkaar aan te laten sluiten. Bovendien ligt er bij de veranderende rol van de makelaar nog meer nadruk op het beter informeren en optimaal adviseren. Volledig ontzorgen. Het blijft mensenwerk om als makelaar in de watersportbranche mensen te helpen bij de belangrijkste koop of verkoop van hun leven.”

Laat u ontzorgen door de makelaars van Muller Makelaardij en Leisure Makelaars Nederland

We begeleiden u graag bij de aan- of verkoop van uw watersportbedrijf. Heeft u vragen? Onze makelaars voorzien u van gedegen advies! Neem gerust contact met ons op

Terug naar het overzicht

Een afspraak maken?